poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Torty Urodzinowe

Najważniejsza rzeczą podczas urodzin jest wypowiedzenie życzenia! A do tego potrzebne są świeczki:) A gdzie postawisz świeczki jak nie na urodzinowym torcie! Oto kilka przepisow na wymarzony Słodycz.
No to do dzieła!

TORT TRUSKAWKOWY
5 jaj
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu


Ubić białka na sztywną masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru. Całość zmiksować by cukier dobrze się rozpuścił. Następnie dodać łyżeczkę octu i obie mąki (mąkę pszenną wcześniej przesiać). Mąki wymieszać drewnianą łyżką delikatnie.
Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i bułką tartą. Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku (180°C).Jak ostygnie przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu. Ja dodaję jednak mniejszą ilość wody. Kremówkę ubić mikserem na sztywno, dodać opakowanie śmietan – fix Dr Oetkera. Biszkopt przekroić na dwie części, posmarować jedną częścią masy śmietanowej. Wierzch posmarować pozostałą masą, na to poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze stężało. Tort najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu.

 

             

WANILIOWY TOR URODZINOWY

MASA BUDYNIOWA:
1 budyń waniliowy
2 łyżki miękkiego masła
300 ml mleka
2 łyżki cukru
MASA KREMOWA:
1 krem do tortów(waniliowy)
1 galaretka truskawkowa
300 ml mleka
3 łyżki miękkiego masła
DO NASĄCZENIA:
250 ml wody
1 łyż herbaty rozpuszczalnej
DO DEKORACJI:
owoce czerwonej i czarnej porzeczki
wiórki kokosowe

Ciasto kroimy na 3 placki,które kolejno dokładnie nasączamy herbatką. W garczku zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem,w pozostałym rozrabiamy budyń i dolewamy,gdy zacznie wrzeć,mieszamy jak zacznie gęstnieć wyłączmy gaz i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do przestudzenia i robimy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu,wylewamy w płaskie,szerokie naczynie(ja wykorzystuję do tego przykrywkę od naczynia żaroodpornego),czekamy ,aż się zetnie.Do letniego budyniu wmiksowujemy miękkie masło i robimy pierwsza warstwę kremu, którą przykrywamy plackiem biszkoptowym leciutko dociskając i wstawiamy do lodówki.Masę kremową robimy w/g przepisu na opakowaniu,stężałą galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy do 2/3 masy tortowej,mieszamy i robimy kolejną warstwę,po czym przykrywamy plackiem tortowym i znowu wstawiamy do lodówki.Po kwadransie obsmarowujemy całe ciasto pozostałą masą,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi,a górę zdobimy zgodnie z własną inwencją twórczą owocami porzeczki.


KOKOSOWO-TRUSKOWKOWY TORT URODZINOWY

10 jaj
1,5 szkl cukru
1,5 szkl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
10 lyzek oleju
1 l smietany kremowki
2 sniezki
2 galaretki truskawkowe
100 gram wiorkow kokosowych

Ubic jajka z cukrem gdy juz sa gotowe dodawac powoli po troche maki wymieszanej z proszkiem na koncu dodac olej ciasto podzielic na dwie czesci piec ok 20 minut w temp 170 stopni kazde krem truskawkowy galaretki rozpuscic w szklance wody schlodzic ubic smietane i dodawac powoli tezejaca galaretke miksowwac do uzyskania jednolitego koloru krem kokosowy smietane ubic dodac 2 sniezki i kokosy dokladnie wymieszac do kazdego z kremow uzywamy po pol litra smietany kazdy z biszkoptow przekrajamy na pol smarujemy ciasto na przemian jednym i drugim kremem ozdabiamy wg wlasnego uznania.



GALARETKOWY TORT URODZINOWY

4 jajka
pół szklanki maki pszennej
pół szklanki maki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
łyżka proszku do pieczenia
gotowy krem
galaretka
owoce do dekoracj

Białka odziel od żółtek i ubij mikserem z cukrem do powstania sztywnej piany. Następnie dodaj przesianą makę, żółtka i proszek do pieczenia. Tak powstałą masę wlej do niewielkiej wysmarowanej margaryną tortownicy. Piecz 20 minut w 190 stopniach. W międzyczasie przygotój galaretkę i ostudź. Wyciągnij biszkopt z pieca, daj mu wystygnąć poczym przekrój na pół. Wlej tężejącą już galaretkę, przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki. Przygotuj krem jak w przepisie producenta. Cały biszkopt okryj kremem, udekoruj owocami.


TORT ANANASOWY

BISZKOPT:
7 jajek
7 kopiastych łyżek cukru
7 kopiastych łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
3 kostki masła
5 jajek
7 ½ łyżki cukru
spirytus
DEKORACJA:
1 puszka ananasa w krążkach
1 słoik dżemu ananasowego lub inny o jasnym kolorze
czekoladowa posypka lub tarta czekolada
spirytus
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem). Przygotować krem: Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Biszkopt przekroić na 4 placki; każdy placek skropić dobrze spirytusem i sokiem z ananasa z puszki. 5 plasterków ananasa zostawić do dekoracji tortu, pozostałe drobno pokroić w kostkę. Pierwszy krążek tortu kładziemy na paterze i smarujemy go dobrym dżemem ananasowym(można zastąpić dżemem brzoskwiniowym), na to nakładamy drugi krążek. Bierzemy ok. połowy kremu i mieszamy z pokrojonym ananasem, połowę kremu z ananasem dajemy na drugi krążek i przykrywamy trzecim; wykładamy resztę kremu z ananasem i przykrywamy ostatnim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy górę i boki tortu; zostawiamy trochę kremu do dekoracji. Na wierzchu wg fantazji kładziemy pozostałe krążki ananasa (ja kładę na środek w całości a pozostałe kroje w połówki). Ozdabiamy pozostałym kremem robiąc rozetki wokół tortu. Bok tortu posypujemy posypką czekoladową lub tartą czekoladą. SMACZNEGO!

Tort Toffi

ciasto:
8 łyżek mąki torkowej
4 jajka
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
margaryna i mąka do wysmarowania blachy
Krem:
1 Krem do Tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
300 ml schłodzonego mleka
100 g masła
Nasączenie do wyboru :
Wersja z alkoholem:
100 ml ajerkoniaku, 50 ml mleka
Wersja bez alkoholu:
150 ml słabej, lekko osłodzonej herbaty
Polewa :
1 czekolada deserowa
8-9 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł.
Do dekoracji:
100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i obsypać mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć do tortownicy i piec 45 min. Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać zawartość torebki, miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło na „puch”, a następnie dodać je do kremu, miksując wszystko na gładką masę. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty. Ajerkoniak zmieszać z mlekiem i nasączyć krążki biszkoptu. Krem toffi podzielić na trzy części. Krem nałożyć na każdy krążek ciasta. Krążki złożyć razem, a następnie posmarować górę i boki ciasta. Tort odstawić do schłodzenia w lodówce. Cukier puder rozpuścić w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstawić z ognia, wsypać orzechy i szybko wymieszać razem z cukrem. Wyłożyć na talerz, po ostygnięciu porozdzielać na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać na środek ciasta i szybko rozsmarować. Wierzch tortu posypać orzechami, ponownie wstawić do lodówki.


SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Nie mogę się powstrzymać.... Muszę skomentooować!!! Tak i tak, fajnie.;*

    OdpowiedzUsuń
  2. ZDJĘCIE ROSOŁU JEST MOJEGO AUTORSTWA!
    TO JEST ZWYKŁA KRADZIEŻ!!!!

    NA DODATEK WYCIĘTE PÓŁ TALERZA BO WŁAŚNIE W TYM MIEJSCU JEST MÓJ ZNAK. JEŻELI W PRZECIĄGU TYGODNIA TJ. DO 19.11.2011 ROKU NIE ZNIKNIE ON Z TWOJEJ STRONY- ZGŁASZAM SPRAWĘ TAK GDZIE TRZEBA. WSTYD!

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY TY NIE ROZUMIESZ CO SIĘ DO CIEBIE PISZE? ALBO USUNIESZ TO ZDJĘCIE, ALBO CAŁY TWÓJ BLOG ZNIKNIE- TO JEST KRADZIEŻ A ZDJĘCIA SĄ MOJEGO AUTORSTWA I BARDZO ŁATWO TO UDOWODNIĘ. JEŻELI CHCESZ IŚĆ ZE MNĄ I NIE TYLKO WIDZĘ NA ŚCIEŻKĘ SĄDOWĄ, TO NIE MA SPRAWY.

    OdpowiedzUsuń